Training Situationeel Leidinggeven

Onderstaand tref je een voorbeeld aan van de invulling van een training over Situationeel leidinggeven. Elke training is maatwerk, dus de beschreven vorm wordt altijd aangepast aan de organisatie in kwestie.

Situationeel Leidinggeven
De beste stijl van leidinggeven bestaat niet. Effectief zijn als leider is afhankelijk van de persoonlijke stijlvoorkeur van de leider en van de medewerker waaraan leiding gegeven wordt. Dit wordt Situationeel Leidinggeven genoemd. In deze praktijkgerichte training ga je onderzoeken wat jouw persoonlijke voorkeurstijl is. Je gaat ontdekken waarom je in bepaalde situaties niet tevreden was met de resultaten van je leiding geven. Vervolgens ga je oefenen met een andere dan jouw voorkeurstijl. Deze training is geschikt voor leidinggevenden met enige ervaring in een leidinggevende functie.

Doel van de training
Je hebt aan het eind van de training:

  • kennis verworven over het model van Situationeel Leidinggeven;
  • meer zicht op resultaatgerichtheid in de dagelijkse aansturing van medewerkers;
  • inzicht in jouw voorkeurstijl en het besef dat andere stijlen in sommige situaties effectiever zijn;
  • vaardigheid verworven in het toepassen van andere dan jouw voorkeurstijl.

Je maakt bewustere keuzes in jouw stijl van leidinggeven.

Werkwijze
De training kenmerkt zich door leren door zelf te doen. De inleidingen zijn kort zodat er veel ruimte is om te reflecteren over je eigen stijl en te oefenen met andere stijlen. Ten behoeve van gerichte feedback maken we gebruik van videoapparatuur, met de mogelijkheid om gesprekken op te nemen en terug te kijken.